Krydderurter altan

krydderurter på altan

Hvis man bor i en lejlighed midt i byen, har man næppe glæde af en stor have, hvor man kan plante blomster og krydderurter. Der er dog mange, der har glæde af en altan, hvor de i stedet vil kunne plante deres blomster, krydderurter m.m.

Der er forskel på, hvad folk har af ønsker, når de skal vælge planter til deres altan. Nogle foretrækker blomster, da de pynter og er en fryd for øjet. Andre vil hellere have krydderurter på altanen, da de ikke blot pynter, men også dufter og smager godt.

Med krydderurter på altanen, er du ikke blot sikret, at du kan gøre din altan til en grøn oase. Du er også sikker på, at du faktisk kan få stor glæde af de urter, du har plantet. Du kan bruge dem i forbindelse med din madlavning eller til at tilføre dine sommerdrinks ekstra smag.

Vigtigt at købe krydderurter af høj kvalitet

Vil du være sikker på, at dit krydderurteprojekt bliver en succes, er det vigtigt, at du sørger for at vælge urter af høj kvalitet. Dertil er det mindst lige så vigtigt, at du sørger for at købe rigtig god jord til dine altankasser.

I denne forbindelse er der flere ting, der er vigtige at have fokus på. Blandt andet er det vigtigt, at du har fokus på at købe krydderurter, der er blevet dyrket uden brug af kemi. Det medfører ikke blot, at de holder sig bedre på din altan, men også, at du ikke ender med at indtage kemiske stoffer, når de spises.

Urterne skal også have et godt rodnet, da det er afgørende for, at de hurtigt kan vokse og trives i altankasserne. I forhold til jorden, er der faktisk mulighed for at købe decideret krydderurtejord, hvilket naturligvis anbefales, da det giver de bedst mulige vækstbetingelser for urterne.

Sådan planter du krydderurter på din altan

Der er absolut intet vanskeligt eller tidskrævende ved at plante krydderurter på en altan. Derimod er det både nemt og hurtigt at gøre, når du først har anskaffet dig de ting, du skal bruge.

Inden du begynder at plante dine krydderurter, bør det nævnes, at det kan være en fordel at lave nogle huller i bunden af dine altankasser. Ved at gøre dette, er du nemlig garanteret, at de ikke bliver oversvømmet med vand.

Du skal bruge følgende til at plante dine krydderurter:

 • Leca-nødder eller vækstler
 • Krydderurtejord
 • Yndlingsurter

Sådan gør du

Du skal starte med at blande leca-nødder eller vækstler sammen med jorden i en altankasse. Årsagen til, at du ikke blot skal plante dem direkte i krydderurtejorden er, at blandingen med leca-nødder eller vækstler sikrer, at de kan få luft og ikke drukner i overskydende vand.

Når du har gjort dette, så skal du fjerne plastikpotten på urterne og placere dem i altankassen. Du skal selvfølgelig huske på, at de skal placeres i samme højde som i potten. Nu skal du fylde jord omkring urterne og presse det let ned med dine fingre. Nu skal du fylde jord omkring urterne og presse det let ned med dine fingre.

Nu har du fået dem plantet, hvorfor sidste skridt blot er at vande dem lidt, så jorden er fugtig. Det sikrer nemlig, at de fra begyndelsen får de bedste vækstbetingelser.

Krydderurter til altan med skygge

Desværre er det ikke alle urter, der egner sig lige godt til at blive dyrket på en altan. Det skyldes, at mange af dem trives bedst i fuld sol, men mange altaner ligger i skygge eller delvis skygge. De urter, der trives bedst på en altan med skygge, er de følgende:

 • Citronmelisse
 • Estragon
 • Koriander
 • Laurbær
 • Mynte
 • Oregano
 • Persille
 • Purløg
 • Timian

Efterlad en kommentar